KÖYÜMÜZ HAKKINDA KISA BİLGİ

KÜÇÜKSU KÖYÜ

Küçüksü Köyü Ovacık ilçesine 13 Karabük iline 30 km mesafede şirin bir Anadulu köyüdür. Köyümüzün Karagöl ve Süller adında iki mahallesiyle Hatlar isminde bir iç mahallesi bulunmaktadır. Karagöl mahallesi adını bu bölgede bulunan ve çok ilginç bir oluşum hikayesinin anlatıldığı Krater gölünden almaktadır. Bu göl ilçedeki tek doğal göl durumundadır.gölü birkaç noktadan çıkan minik su kaynakları beslemektedir, içerisinde tatlı su balıklarının bulunduğu bu yer değerlendirildiği takdirde turizm potansiyeli olabilecek bir konumdadır.
Konumu gereği Boyalı,Şamlar,Çukur ve Ganibeyler köyleri ile komşu olan köyümüzün resmi arazisinin büyük bölümü kara çam ormanı ile kaplıdır,
Kullanılabilinir arazide tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Köyümüzde Batı Karadeniz ikliminin elverdiği ölçüde her türlü meyve ve sebze yetişebilmektedir Ancak ülke genelinde olduğu gibi Küçüksu köyünde de su en büyük sıkıntı kaynağıdır. (Köyün adının da su sıkıntısını anlatması hasebiyle Küçüksu olarak kullanıldığı rivayet edilmektedir.) Bu sebeple köyümüz genelinde sulu tarım yapılamamakla birlikte köy halkı kendi ihtiyacını giderebilecek kadar sebze ve meyve üretimi yapmaktadır.Köy nüfusu bütün bu olumsuzluklar ve hayvancılık sektörünün iflas etmesi sonucu olarak ilçenin genel sorunu olan göç sorununu yaşamakta özellikle genç nüfus başta il merkezi ve büyük şehirler olmak üzere iş ve eğitim amacıyla göç etmektedir, şu anda köy halkı genelde emekli ve orta yaşın üstünde insanlardan oluşmaktadır.Merkez köyde kış aylarında hane sayısı 10-12’ye kadar düşerken yazın bu sayı 18-20 civarına çıkmaktadır.
Köyümüzde geçmişten gelen gelenek ve görenekler yaşatılmaya çalışılmaktadır.her hafta Cuma günleri köydeki her haneden köy odasına yemek çıkartılmakta Cuma namazı kılmak için çevre mahalle ve köylerden gelen misafirlere ikram edilmektedir. Ramazan ayı içerisinde köy halkı oruç açma adı altında iftar yemekleri düzenlemekte,arife günü ziyratlık(ziyaret)adı altında mezarlık ziyareti yapılıp burada dualar yapılıp helva, bişi(yufka ekmeği) dağıtılmakta,bayram sabahlarında gurbette bulunan köy halkının da katılımıyla görkemli bir hal almakta ve dönüşümlü olarak tüm köye ve misafirlere kahvaltı ikramı yapılmaktadır.
Köyün genel bir ekonomik kaynağı olmaması sebebiylen ihtiyaçlar imece usulü ve salma adı altındaki nakdi yardımlarla yapılabilmektedir, bu bağlamda köyümüzün camisi ve köy odası yapılmış hizmet verir durumdadır.Bu konuyla ilgili olarak emeği geçen herkese teşekkürlerimizi borç biliriz.
Köyümüzün alt yapı hizmetlerinde devlet eliyle yürüyen kısmı olarak elektrik ,telefon, kanalizasyon ve şebeke suyu sorunu giderilmiştir ancak içme suyunun aşırı kireçli olmasından dolayı şebeke sisteminde sorunlar oluşmaya başlamış,köy halkı kendi imkanlarıyla çözmeye çalışmaktadır.
Bütün bunların sonunda köyümüz tüm ilçe köylerinde olduğu gibi göç sebebiyle küçülmekte yakın bir gelecekte 2-3 hanelik bir köy durumuyla karşı karşıya kalmaktadır,biz gurbette yaşayan gençlere düşen en büyük görev geçmişimizi barındıran bu güzide vatan toprağımıza sahip çıkmaktır. Unutmamalı ki Geçmişi olmayanın geleceği tehlike altındadır.
Bu düşünceyle hareket edip en azından bayram ve özel günlerde köyümüzü ziyaret etmeli, büyüklerimizin emanetlerine sahip çıkmalı, köyümüz için gerekli maddi ve manevi katkıyı elimizden geldiğince esirgememeliyiz.
Köyümüzün kalkınması ve tanıtılması (fotoğraf ,bilgi ve belge)için yapabileceğimiz çalışmalar hakkındaki öneri ve düşüncelerinizi bu başlık altında değerlendirebilme dileğiyle tüm Küçüksu Köyü halkına saygı ve sevgilerimi sunarım. 

Derleyen: H.Ü.